Tananyagok

A közlekedésbiztonsági képzések e-learning rendszerű képzés formájában valósulnak meg. Ez azt jelenti, hogy az oktatás számítógépen történik, és csupán internetkapcsolatra és böngésző programra van szükséged a tananyagok megnyitásához. A tanulás ezzel a módszerrel rendkívül rugalmassá válik: tanulhatsz az iskolában vagy otthonról, ráadásul úgy osztod be az idődet, ahogyan te szeretnéd. Kilépés, majd ismételt belépés után ugyanonnan folytathatod a tanulást, ahol korábban abbahagytad. A képzés elvégzését követően a rendszer automatikusan kiállítja, elküldi és letölthetővé teszi a névre szóló, a tananyag elvégzését igazoló oklevelet.

Az elektronikus tananyagok sajátossága, hogy általuk a megszokottól eltérő módon, szórakoztató formában, játékos feladatokkal és életszerű példák bemutatásával zajlik az oktatás. Reméljük, hogy a hasznos ismeretek megszerzése közben jól fogod érezni magad, és kellemes emlékként tekintesz majd vissza a tanulásra.

Az alábbiakban röviden bemutatjuk, milyen képzések érhetők el a tanuloknak.hu oldalon keresztül, amelyeket a gyakorlatban ki is próbálhatsz. Bejelentkezés után a korosztályodnak megfelelő kurzusok közül választhatsz.

Tananyagok az 1-4. évfolyam számára

1. évfolyam

Elgondolkodtál már azon, miért is nem ütköznek össze a járművek minden kereszteződésben? Vagy ha az utcán közlekedsz, mit kell tenned, hogy ne érjen baleset: észrevegyenek és vigyázzanak rád? Nézd és hallgasd végig ezt a tananyagot, mert fontos ismereteket szerezhetsz a gyalogos közlekedés szabályairól, a veszélyes közlekedési helyzetek elkerüléséről!

2. évfolyam

Gyalog jársz iskolába? Esetleg sokat utazol busszal vagy éppen a villamossal? Gyere, és ismerd meg a legfontosabb gyalogos és közösségi közlekedési szabályokat, hogy nagyobb biztonságban légy az utakon! Azt is megtudhatod, hogy mire jó a térkép, és hogy hogyan tudod megtervezni az utadat úgy, hogy az biztonságos legyen.

3. évfolyam

Ismered a gyalogos közlekedés szabályait? Szoktál közösségi közlekedési eszközökön utazni? Esetleg van kedved egy kis időutazáshoz, hogy többet tudj meg a szárazföldi közlekedés múltjáról? Tarts velünk, és tudj meg többet ezekről a témákról és a biztonságos közlekedésről!

4. évfolyam

A biztonságos kerékpározáshoz ismerni kell a kerékpározás szabályait. Tudnod kell azt is, hogy milyen kötelező és ajánlott felszerelések szükségesek a biciklidre, hogy szabályosan közlekedj, és biztonságban légy az utakon. Megismerkedhetsz a közlekedési eszközök történetével és a jövő közlekedési eszközeivel is, amelyeknek fő céljai a környezet védelme, valamint a fokozott biztonság.

Tananyagok az 5-8. évfolyam számára

5. évfolyam

A közlekedés bonyolult: zökkenőmentes működéséhez jól szervezett rendszerre van szükség. Ennek alapjait ismerheted meg ebből a tananyagból, mint ahogyan azt is, melyek a legfontosabb különbségek a különböző településfajták közlekedése között. Akár gyalog, akár kerékpárral közlekedsz, a magad és mások biztonsága érdekében ismerned kell a közlekedés legfontosabb jelzéseit is. Ha pedig közösségi közlekedési eszközökön is szoktál utazni, érdemes tudnod, milyen fajtái vannak, és mik az előnyei az egyéni közlekedéssel szemben.

6. évfolyam

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében ismerni kell a szabályokat, és be is kell tartani őket. Ebből az anyagból megtudhatod, mit kell tenni, illetve betartani a balesetmentes közlekedés érdekében. Ha pedig mégis megtörtént a baj, megtanulhatod, hogyan segíthetsz másokon. Hogy egyedül is biztonságosan kerékpározhass, átismételjük a kerékpározás legfontosabb szabályait, illetve azt, hogy milyen kötelező felszereléssel kell rendelkezned, ha biciklizni indulsz. A közösségi közlekedés témakörén belül a vasúti közlekedést vesszük nagyító alá.

7. évfolyam

Ebben a tananyagban sok érdekességet megtudhatsz a közlekedés történetéről, és átismételheted a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tudásodat is. Foglalkozunk a környezetkímélő és gazdaságos közlekedéssel, a Térképek és menetrendek részből pedig megtanulhatod, hogyan használd a nyomtatott, illetve az online térképet és menetrendet. Ha pedig véletlenül balesethez érkezel, az elsősegélynyújtási alapismeretekkel foglalkozó fejezetben tanultak mindenképpen a segítségedre lesznek.

8. évfolyam

Kíváncsi vagy az autó technikatörténetére és felépítésére? Ebben a tananyagban megmutatjuk, megszületése óta mennyit fejlődött a gépjármű, és megismerkedhetsz az iparág új irányzataival is, amelyek egyik legfontosabb mozgatórugója – a biztonság mellett – a gazdaságosság. Megnézheted, mennyibe kerül egy embernek és az országnak a közlekedés. Bemutatjuk azt is, hogy fővárosunk – és a környező települések – hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Végezetül – mivel már elég idős vagy hozzá – megtudhatod, hogyan szerezhetsz segédmotoros kerékpárra jogosítványt.

Tananyagok az 9-12. évfolyam számára

9. évfolyam

A közlekedés bonyolult: zökkenőmentes működéséhez jól szervezett rendszerre van szükség. Erről a rendszerről, valamint a közlekedés társadalmi hatásairól, életminőségünket befolyásoló jellemzőiről tudhatsz meg fontos tényeket. Emellett egy kis ízelítőt kapsz elsősegélynyújtásból is, hogy ha megtörtént a baj, tudd, mi a teendő. Végezetül eláruljuk, hogyan szerezhetsz „A1” alkategóriás jogosítványt, amellyel motorkerékpárt vezethetsz.

10. évfolyam

Ebben a tananyagban az urbanizáció hatásait ismerheted meg. Olvashatsz az áruszállításról, a logisztikáról és az Európai Unió közlekedéspolitikájáról. Emellett bemutatjuk az elsősegélynyújtás és az életmentés alapjait is, hogy ha megtörtént a baj, te is képes légy segítséget nyújtani. Végezetül azt is megtudhatod, hogyan szerezhetsz „B” kategóriás jogosítványt, amivel már személyautót is vezethetsz.

11. évfolyam

Mi az a közlekedésbiztonság? Mit tudsz a diszkóbalesetekről? Ebben a tananyagban olvashatsz az alkohol, a drogok és a nikotin káros hatásairól, és megtudhatod, hogyan tudod elkerülni azt, hogy te is az áldozatukká válj. Emellett bemutatjuk az elsősegélynyújtás és az életmentés alapjait is, hogy ha mégis megtörténik a baj, te is képes légy segítséget nyújtani. Végezetül azt is megtudhatod, hogyan szerezhetsz „B” kategóriás jogosítványt, amivel már személyautót is vezethetsz.

12. évfolyam

Ebben a tananyagban az urbanizáció hatásaival, valamint az agglomeráció fogalmával ismerkedhetsz meg bővebben. Olvashatsz az áruszállításról, a logisztikáról, valamint arról, hogy a közlekedés milyen hatással van a környezetünkre. Megtudhatod, mire épül a közlekedés szabályrendszere, melyek az alapvető elvárások a közlekedőkkel szemben, és mi történik, ha ezeknek nem teszünk eleget. Végezetül az is kiderül, hogyan szerezhetsz „B” kategóriás jogosítványt, ami már személyautó vezetésére is feljogosít.

A diszkóbalesetek okait feltáró és azok megelőzését szolgáló digitális tananyag a középiskolák 9-12. évfolyamai számára

Aki részt vesz a közlekedésben, bizonyos szintű kockázatot vállal, amelynek szintje norma- és szabálykövető magatartással a minimálisra csökkenthető. A ma már fogalommá vált „diszkóbalesetek” megoldást kereső társadalmi problémát jelentenek – a megoldás kivitelezésén szakemberek csoportjai dolgoznak. Ebben a tananyagban a diszkóbaleseteket kiváltó okokról és a megelőzésről tanulhatsz.

Elsősegély

Elsősegélynyújtási ismereteket biztosító képzési program támogatására, elsősegéllyel, életmentéssel kapcsolatos ismeretanyag, amely a kötelező közúti elsősegélynyújtó vizsgára való felkészülést segíti – korszerű, távoktatási formában történő – elérhetőségének biztosítása. A tananyag elméleti tudást ad ahhoz, hogy gyors segítséget tudjon a tanuló nyújtani a bajbajutottnak, felkészít – többek között – a jogosítvány megszerzéséhez kötelező elsősegélynyújtási vizsgára, segít a különböző, elsősegélynyújtási stresszhelyzetek kezelésében.

Tananyagok pedagógusok, óvodapedagógusok számára

A közlekedési ismeretek oktatása

A pedagógusok számára készült segédanyagok tartalmazzák az adott évfolyam ismeretanyagát, valamint ezen felül olyan módszertani ajánlásokat és letölthető segédanyagokat, amelyek hasznosak lehetnek az adott tananyag témáinak feldolgozásában.

Közlekedési ismeretek oktatása óvodások számára

Mint a baleset-megelőzés egyik lehetséges módja, már az óvodában elkezdődhet a gyerekek biztonságos közlekedéshez szükséges ismereteinek és kompetenciáinak fejlesztése, valamint egy együttműködő és felelősségteljes, a normákhoz alkalmazkodó, környezettudatos attitűd kialakítása. Ebben a módszertani segédanyagban ezekhez a foglalkozásokhoz kaphat ötleteket, segédanyagokat.

A diszkóbalesetek okait feltáró és azok megelőzését szolgáló digitális tananyag

A pedagógusok számára készült segédanyag tartalmazza az adott tananyag ismeretanyagát, valamint ezen felül olyan módszertani ajánlásokat és letölthető segédanyagokat, amelyek hasznosak lehetnek az adott tananyag témáinak feldolgozásában.

Pedagógus továbbképzés - kreditért

Közlekedési ismeretek oktatására felkészítő pedagógus-továbbképzés

Közlekedési ismeretek oktatására felkészítő pedagógus-továbbképzés oktatási anyag az 1-12 osztályok tanítói és tanárai részére. A képzés célja a közlekedési szabályok, a közlekedésbiztonság ismeretanyagának, illetve tanításuk és kompetenciafejlesztési lehetőségeik kiaknázásához szükséges biztos tudás átadása.